Znajdź na moim blogu

wtorek, 23 lipca 2013

II-gie śniadanie z domową granolą ze słoiczka

Jak powszechnie wiadomo granole kupowane w sklepach zawierają mnóstwo cukru i innych "dziwnych składników". Dlatego dzisiaj przedstawię Wam przepis na czekoladową granolę. Przepis pochodzi z bloga My man's kitchen, jednak nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Poniżej przestawiam Wam moją wersję tego muesli.
 


Składniki:
-500g płatków owsianych
-200g płatków jęczmiennych
-200g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
-300g rodzynek sułtańskich
-3 łyżki kakao
-5 łyżek miodu
-50g siemienia lnianego
-30 ml oleju z pestek winogron
-80ml szklanki soku jabłkowego

W dużej misce wymieszać suche składniki. W osobnej misce wymieszać miód, olej i sok, a następnie połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wymieszać. Przygotowaną masę wysypać na największą blachę w piekarniku wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 175ºC przez ok. 40 minut, mieszając granolę co jakiś czas (inaczej się przypali).
Po wyjęciu blachy z piekarnika należy dodać rodzynki i posiekaną na małe kawałki czekolady. Dzięki ciepłu z granoli czekolada roztopi się i jeszcze bardziej spoi składniki.
I w taki właśnie sposób powstaje nam na prawdę spora ilość domowej granoli.
Można również dodać żurawinę, wiórki kokosa czy posiekane orzechy.
*u mnie orzeychy wylądowały na samej górze razem z brzoskwinią
 

 
Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Wspaniała i zdrowa propozycja.. Taka smakuje najlepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje :) Bardzo, bardzo apetycznie, a i nie wątpię,że smakiem zdjęciom dorównuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. a siemie lniane sypkie czy całe nasiona?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się pysznie prezentuje, takie zdrowe, pożywne i pyszne śniadanko :) Zdjęcia zrobione bardzo pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się - ta domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.