Znajdź na moim blogu

wtorek, 23 lipca 2013

muffiny z porzeczkami

Dzisiaj kolejna odsłona muffinek. Z porzeczkami!
Jest to chyba raczej wersja dla smakoszy kwaśnych smaków, ale zawsze możemy sobie je trochę osłodzić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. W moim przepisie muffki posłodzone są miodem, czyli naturalnym "cukrem".
 
 
 
Składniki:
-200g płatków owsianych błyskawicznych
-50g otrębów pszennych
-50g otrębów owsianych
-300g porzeczek (pomieszane czerwone i czarne)
-4 łyżki miodu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać płatki owsiane, otręby, miód, proszek do pieczenia i żółtka i wszystko razem delikatnie wymieszać. Na koniec dodać umyte i obrane porzeczki i wszystko razem połączyć. Gotową masę nakładać do silikonowych foremek i piec w nagrzanym do 180o piekarniku przez 20 minut.
 



 
Smacznego!
 
 


2 komentarze:

  1. muffinki pełne zdrowia - pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Albo oprószyć je cukrem wymieszanym z cynamonem - też fajna opcja :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.