Znajdź na moim blogu

sobota, 24 sierpnia 2013

pełnoziarniste krokiety z farszem warzywnym

Krokiet to nic innego jak naleśnik, w który zawinięty jest warzywny, mięsny lub "inny" farsz. W moim domu najczęściej pojawiają się z kapustą i mięsem lub z jajkiem (czyli tak zwane pasztety), przygotowane przez moją babcie. Niestety najczęściej odtoczone są w bułce i ponownie usmażone.
Ale przychodzę Wam z odsieczą i podaje przepis na dietetyczne krokiety, do których farsz możecie zrobić całkowicie dowolny.
 
 

Składniki (1 porcja):
~ciasto naleśnikowe:
-60g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100g maślanki naturalnej
-jajko
-woda gazowana (ok. 70ml)
-sól
 
~farsz:
-pół cebuli (50g)
-pomidor (150g-180g)
-pół papryki (130g)
-100g cukinii
-50g mrożonego szpinaku
-łyżka serka homogenizowanego naturalnego
-pieprz
-papryka ostra
 
*szczypiorek do wiązania krokietów
 
Rozmieszać jajko, dodać sól, maślankę i mąkę i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na patelni nie wymagającej użycia tłuszczu smażymy naleśniki. Na patelni podsmażamy cebulę na jasno-złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i szpinak. Dodajemy serek i wszystko razem jeszcze przez chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i papryką (ewentualnie solą). Farsz wyłożyć na naleśniki i zawijać. Niestety u mnie wyszły takie kieszonki, ponieważ smażyłam naleśniki na małej patelni, więc nie mogłabym zawinąć ich tradycyjnie. Aby móc zawiązać krokiety szczypiorkiem należy najpierw włożyć go na pół minuty do miski z gorącą wodą, a następnie przełożyć do miski z zimną.
 

 



Wartości odżywcze w porcji:
 
Smacznego!
 
 
 


9 komentarzy:

Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.