Lato to chyba najlepszy okres na przygotowanie słoikowych zapasów na zimę. Ja również dałam się ponieść pięknem warzyw, które są teraz sprzedawane na targach i bazarkach i kupiłam 15kg ogórków, 5kg marchwi i 5kg papryki. I co zrobić z taką ilością warzyw? A no zapakować je do słoika i podczas zimowych wieczorów delektować się.
Szukając w internecie ciekawego przepisu, przeraziłam się. Wszystkie przepisy zawierały ogromną ilość oleju i cukru. Zostałam więc "zmuszona" do stworzenia przepisu light.
Składniki:
-4kg ogórków gruntowych
-1kg marchwi
-700g cebuli
-1,5 szklanki octu
-12 szklanek wody
-6 płaskich łyżek białego cukru
-ziele angielskie
-liście laurowe
-sól
-1kg marchwi
-700g cebuli
-1,5 szklanki octu
-12 szklanek wody
-6 płaskich łyżek białego cukru
-ziele angielskie
-liście laurowe
-sól
Ogórki myjemy i kroimy na talarki (ja użyłam tarki) i umieszczamy w dużej misce, do której dosypujemy trochę soli i odstawiamy na minimum 2 godziny. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę i również kroimy ją w talarki, a cebulę w piórka. Po 2 godzinach odlewamy całą wodę, pochodzącą z ogorków. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie warzywa. Do spażonych słoików wkładamy ziele, liść laurowy i nasze warzywka. W garnku umieszczamy ocet, cukier i wodę i doprowadzamy tą mieszankę do wrzenia i zalewamy słoiki. Tak przygotowane sałatki pasteryzujemy przez 10-15minut.
Moja mama taką robiła, ale właśnie z dużą ilością oleju! Dodawała chyba jeszcze cukinie ;)
OdpowiedzUsuńto teraz masz przepis na odchudzoną :)
Usuńmój dziadek robi identycznie :)
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
bardzo lubię tą sałatkę, szczególnie takie domowe ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda :) muszę pokazać mamie przepis
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji wyszły trzy słoiczki ze zdjęcia?
OdpowiedzUsuń