Znajdź na moim blogu

piątek, 28 czerwca 2013

rissotto w wersji light

Przepis na dzisiejsze rissotto powstał pod wpływem chwili. Jest on bardzo prosty i składa się z niewielu produktów. I choć mój przepis trochę odbiega od tradycyjnego przepisu przygotowania tego dnia, samkuję na prawdę świetnie! Co ważniejsze jest dietetyczne i zdrowe!
 
Składniki (na 2 porcje):
-100g ryżu
-500g warzywnej mrożonej mieszanki (dałam taką z biedronki)
-łyżka oliwy
-pieprz
-słodka papryka
-pieprz cayenne
-koperek


 Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż czas, który zalecany jest przez producenta. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy warzywa. Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy na malutkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Kiedy ryż jest już ugotowany, odcedzamy go i od razu dodajemy do smażących się warzyw. Całość przyprawiamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minut.
I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.