Znajdź na moim blogu

środa, 1 października 2014

spaghetti bolognese z mięsem wołowym

Mięso wołowe jest jednym z moich ulubionych rodzajów mięs, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę nie jadam go zbyt często. Zazwyczaj przygotowuję z niego gulasz, lecz tym razem postawiłam na spaghetti. I nie żałuję! Było przepyszne.

 Składniki (na 2 porcje):

-100g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
-ok.200-300g kawałka wołowiny
-3 większe pomidory
-bazylia, oregano, pieprz, czosnek
-oliwa z oliwek

Po zmieleniu mięsa, podsmażamy je na oliwie z czosnkiem i pieprzem. Kiedy mięso się zetnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory i dusimy, aż do ich rozpadu. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy (wedle uznania). W między czasie gotujemy makaron. PAMIĘTAJCIE, aby ugotowany on był al'dente. Całość można posypać odrobiną sera żółtego (tak jak u mnie. 



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nooo takie spaghetti z takim mięskiem musi być pyszne :) Moja ulubiona postać wołowiny to zdecydowanie gruby burger a i też ostatnio bardzo do gustu przypadło mi carpaccio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam spaghetti :) Cudowne zdjęcie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dania to ja lubię, u Ciebie na bogato bo dużo mięska

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wołowinę, ale spaghetti to tylko z wieprzowiną! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.