Krokiet to nic innego jak naleśnik, w który zawinięty jest warzywny, mięsny lub "inny" farsz. W moim domu najczęściej pojawiają się z kapustą i mięsem lub z jajkiem (czyli tak zwane pasztety), przygotowane przez moją babcie. Niestety najczęściej odtoczone są w bułce i ponownie usmażone.
Ale przychodzę Wam z odsieczą i podaje przepis na dietetyczne krokiety, do których farsz możecie zrobić całkowicie dowolny.
Składniki (1 porcja):
~ciasto naleśnikowe:
-60g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100g maślanki naturalnej
-jajko
-100g maślanki naturalnej
-jajko
-woda gazowana (ok. 70ml)
-sól
-sól
~farsz:
-pół cebuli (50g)
-pomidor (150g-180g)
-pół papryki (130g)
-100g cukinii
-50g mrożonego szpinaku
-łyżka serka homogenizowanego naturalnego
-pieprz
-papryka ostra
*szczypiorek do wiązania krokietów
Rozmieszać jajko, dodać sól, maślankę i mąkę i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na patelni nie wymagającej użycia tłuszczu smażymy naleśniki. Na patelni podsmażamy cebulę na jasno-złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i szpinak. Dodajemy serek i wszystko razem jeszcze przez chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i papryką (ewentualnie solą). Farsz wyłożyć na naleśniki i zawijać. Niestety u mnie wyszły takie kieszonki, ponieważ smażyłam naleśniki na małej patelni, więc nie mogłabym zawinąć ich tradycyjnie. Aby móc zawiązać krokiety szczypiorkiem należy najpierw włożyć go na pół minuty do miski z gorącą wodą, a następnie przełożyć do miski z zimną.
Wartości odżywcze w porcji:
Smacznego!
Ładnie wyglądają ! :)
OdpowiedzUsuńPychota. :)
OdpowiedzUsuńpysznie nafaszerowane, lubię takie warzywne "krokiety" :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie! Z chęcią bym jednego ukradła!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, pycha :)
OdpowiedzUsuńho ho jakie pyszności <3 zjadłabym
OdpowiedzUsuńjakie ladne ! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń