Wczoraj na obiad postanowiłam zrobić jakieś serowe placuszki, jednak gdy wylałam ciasto na patelnie okazało się, że te placki to chyba mi nie wyjdą. W związku z tym padło na sernik.
I powiem Wam szczerzę, że wyszedł super. Masy wystarczyło na niewielką ceramiczną foremkę.
Składniki:
-200g chudego twarogu
-20ml maślanki
-20ml maślanki
-2 jajka
-50g otrębów owsianych
-3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
-łyżka kaszy jaglanej
-łyżka siemienia lnianego
-łyżka sezamu
-1 cytryna
Cytrynę wyparzamy w gorącej wodzie, następnie na tarce ścieramy trochę skórki, a do miseczki wyciskamy sok z Kostkę twarogu rozgniatamy widelcem,dodajemy maślankę, jajka i mieszamy mikserem, aż du uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chociaż ja wyłożyłam folią aluminiową bo papieru nie miałam) i wylewamy ciasto. Sernik należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55minut. Po upieczeniu dekorujemy go wcześniej otartą skórką z cytryny.
Wartości odżywcze w 100g:
Smacznego!
Całkiem ładny bilans BTW :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie <3 I smaczne i zdrowe :D
OdpowiedzUsuńDlatego lubię serniki bo dają tez dość dużo białka :)
OdpowiedzUsuńna obiad serniczek? ciekawe.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, zaserwowałabym go sobie na śniadanie czy też deser :)
oczywiście sernik to moje ulubione ciasto :)
na obiad miały być jakieś placuszki a wyszedł sernik na deser ;p
Usuń