A co?! To, że ma diecie to znaczy że nie można?!
Można! Wystarczy tylko zamienić kilka składników i znacznie obniżyć zawartość kalori a wzbogacić o wartości odżywcze. Na blogu spotkaliście się już z dietetycznymi jagodziankami, a dziś przedstawię Wam rabarbarodzianki ;) Przepis jest analogiczny do tego w poście z jagodziankami.
Można! Wystarczy tylko zamienić kilka składników i znacznie obniżyć zawartość kalori a wzbogacić o wartości odżywcze. Na blogu spotkaliście się już z dietetycznymi jagodziankami, a dziś przedstawię Wam rabarbarodzianki ;) Przepis jest analogiczny do tego w poście z jagodziankami.
Składniki:
-750g mąki pełnoziarnistej
-60g drożdży
-100ml miodu
-2 szklanki ciepłej wody
-60g drożdży
-100ml miodu
-2 szklanki ciepłej wody
-500g rabarbaru
-3 łyżeczki cukru trzcinowego
-3 łyżeczki cukru trzcinowego
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i dosypujemy 300g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do dwóch. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki i miód i zagniatamy ciasto. Gdy jest już sprężyste i nie klei się dzielimy na niewielkie części i formujemy kulki, które układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. W między czasie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W naszych drożdżówkach robimy "dołeczki" (ja użyłam małej chochelki), do których nakładamy nasz rabarbar. W związku z tym, że rabarbar ma kwaśnawy smak, na górę naszych rabarbarodzianek sypiemy cukier trzcinowy. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut.
Smacznego!
fajne te drożdżówki, smacznie wyglądają !! rabarbaru już niestety nie zdobędę, ale można z innymi owocami ;)
OdpowiedzUsuńteż tak myślałam, ale byłam na działce u znajomych i ku mojemu zaskoczeniu był :)
UsuńPrzyjechałam do domu i co widzę, ciasto drożdżowe ze śliwkami z ogrodu! mniam ;) ale niestety takie 'nie dietetyczne' :<
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! ; )
OdpowiedzUsuńSuper drożdżówki.
Zrobiłyśmy je i jesteśmy pozytywnie zaskoczone :D
OdpowiedzUsuńMąkę zamieniłyśmy na orkiszową, mniej cukru bo dodałyśmy słodziutkie śliwki i są świetne :) POLECAMY!
w takim razie bardzo się cieszę i zachęcam do częstszego korzystania z moich przepisów ;)
UsuńIle ma jedna drożdżówka kalorii?
OdpowiedzUsuńIle wychodzi drożdżówekz tego przepisu?
OdpowiedzUsuńwychodzi jakieś 25 drożdżówek (zależnie od wielkości), a jedna ma ok. 130-150 kalorii.
UsuńZrobiłam dzisiaj z połowy porcji trochę z malinami trochę z jabłkami i kilka z rabarbarem. Przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńw taki razie bardzo się cieszy :) to jest dla mnie najważniejsze! żeby inni korzystali z moich przepisów i byli zdrowsi i szczuplejsi ;)
Usuńa jaki miod sztuczny czy taki naturalny zakupiony w sloiku od pszczelarzy??:)
OdpowiedzUsuńnaturalny :)
Usuńwlasnie jestem w trakcie robienia ale robie zjabuszkiem i cynamonem i serem chudym na slodko z rodzynkami
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ale cukier i miód nie są dietetyczne - a cukier trzcinowy to to samo co buraczany :(
OdpowiedzUsuń