Dzisiaj kolejna odsłona muffinek. Z porzeczkami!
Jest to chyba raczej wersja dla smakoszy kwaśnych smaków, ale zawsze możemy sobie je trochę osłodzić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. W moim przepisie muffki posłodzone są miodem, czyli naturalnym "cukrem".
Jest to chyba raczej wersja dla smakoszy kwaśnych smaków, ale zawsze możemy sobie je trochę osłodzić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. W moim przepisie muffki posłodzone są miodem, czyli naturalnym "cukrem".
Składniki:
-200g płatków owsianych błyskawicznych
-50g otrębów pszennych
-50g otrębów owsianych
-300g porzeczek (pomieszane czerwone i czarne)
-4 łyżki miodu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-50g otrębów pszennych
-50g otrębów owsianych
-300g porzeczek (pomieszane czerwone i czarne)
-4 łyżki miodu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać płatki owsiane, otręby, miód, proszek do pieczenia i żółtka i wszystko razem delikatnie wymieszać. Na koniec dodać umyte i obrane porzeczki i wszystko razem połączyć. Gotową masę nakładać do silikonowych foremek i piec w nagrzanym do 180o piekarniku przez 20 minut.
Smacznego!
muffinki pełne zdrowia - pycha !
OdpowiedzUsuńAlbo oprószyć je cukrem wymieszanym z cynamonem - też fajna opcja :)
OdpowiedzUsuń