W końcu przyszedł czas na fasolkę szparagową. Mogłabym ją jeść codziennie, ale na inne pyszności jak pomidory malinowe, jagody czy mięsko muszę mieć miejsce, dlatego w dzisiejszym przepisie fasolka gra rolę drugoplanową.
Składniki (na 1 porcję):
-150g fileta z kurczaka
-250g żółtej fasolki szparagowej
-50g brązowego ryżu
- świeża natka pietruszki
-2 ząbki czosnku
-odrobina oliwy
-papryka ostra
-pieprz cayenne
-szczypiorek do związania (jak na zdjęciu)
-szczypiorek do związania (jak na zdjęciu)
Ryż ugotować według zaleceń producenta w leciutko osolonej wodzie. Fileta przyprawić pieprzem, papryką i pieprzem kajeńskim i usmażyć na grillowej patelni. Na osobnej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Fasolę szparagową ugotować (żeby była jeszcze leciutko twardawa), następnie odcedzić i wrzucić całość na patelnię z czosnkiem. Smażyć maksymalnie 4-5minut. Pod koniec smażenie dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać, żebym cała fasolka została nią pokryta.
*co żeby szczypiorek był na tyle elastyczny, żeby związać nim fasolkę? Do 2 miseczek należy nalać wody, do jednej gorącej a do drugiej lodowatej. Najpierw moczymy go przez dosłownie chwilkę w miseczce z gorącą wodą i potem przekładamy do zimnej wody.
Smacznego!
Patrząc na zdjęcie myślałam, że to marchewka... a to pyszna fasolka :) Uwielbiam takie obiadki, lekkie i syte.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)