Túrós csusza to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Jest to makaron podany z serem i skwarkami.
Bardzo proste w wykonaniu, a smakuję. Niestety ze względu na bark odpowiedniej maszynki, musiałam użyć gotowego makaronu. A żeby danie było zdrowsze, bekon zastąpiłam kiełbasą suchą krakowską.
Składniki:
-50g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle (gniazda)
-100g chudego twarogu
-łyżeczka masła
-50g kiełbasy suchej krakowskiej
-pieprz, sól
Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Twaróg belendujemy, aby uzyskać kremową konsystencje. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni z malutką łyżeczką masła. Przed podaniem część skwarków mieszamy z twarogiem, a pozostałą ilość posypujemy po wierzchu.
Szacowane wartości odżywcze w porcji:
Smacznego!
Bardzo oryginalny pomysł na makaron, nigdy nie widziałam takiego połączenia. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńmakaron z serem najbardziej smakuje mi w wersji na słodko, ale może dlatego, że tak jeszcze nie próbowałam ;p
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :)
OdpowiedzUsuńWidzę duże zaangażowanie w konkurs ;) Trzymam kciuki za wygraną :)
dziękuję! :) owszem jest zaangażowanie, ale z racji tego, że postanowiłam, że ten konkurs będzie dla mnie wyzwaniem i chce dać z siebie jak najwięcej :)
UsuńNie przepadam za kiełbasami, ale wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;) myślę, że to byłoby całkiem smaczne połączenie, koniecznie kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie twarogu ze słonymi dodatkami. Mm uwielbiam twaróg. :)
OdpowiedzUsuńMniami! Fajny pomysł z tym daniem z różnych krajów :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste, a jednocześnie pomysłowe dania:-)
OdpowiedzUsuńja oczywiście odejmę kiełbasę, ale sam pomysł na twaróg w makaronie... <3
OdpowiedzUsuńSuper, zawsze lubiłam to danie, dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTaki na słono lubię tak samo bardzo jak ten robiony na słodko!
OdpowiedzUsuńSmacznie i prosto.
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńProstota rządzi! : )
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na obiad. : D