Kocham smak jabłek!
Ale najbardziej tych jesiennych. Są nie zastąpione!
W dzisiejszym poście zobaczycie jak jesienne jabłka wpadły do mojej zdrowej, pełnoziarnistej tarty.
Składniki:
~na ciasto:
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej -szczypta soli
-1 jajo
-1 łyżeczka masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50-60g jogurtu naturalnego
~na farsz:
-1 kg jabłek
-3 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka kardamonu
-kilka goździków
-2 łyżki miodu
-sok z 1 cytryny
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy sprężyste i elastyczne ciasto, które później należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do rondelka, dodajemy przyprawy, miód i sok z cytryny. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, aż jabłka troszkę zmiękną. W między czasie należy wyjąć ciasto z lodówki i podzielić. 1/3 na górę tary, a 2/3 na spód. Ciasto przeznaczone na wierzch wraca do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkowyujemy i wykładamy foremkę (ja miałam silikonową, więc nie potrzebowałam żadnego tłuszczu). Ciasto należy ponakłówać widelcem lub wyłożyć grochem, żeby nie rosło. Tak przygotowany spód pieczemy w 180st. przez ok.15 minut. Po tym czasie rozwałkowywujemy pozostałe ciasto, wyciągamy tartę, nakładamy jabłka (należy pamiętać, żeby wyjąć goździki!) i kładziemy ciasto. Można je ponacinać. I zapiekamy jeszcze przez ok. 30 minut.
Całą tartę pokroiłam na 12 kawałków.
Całą tartę pokroiłam na 12 kawałków.
Szacowane wartości odżywcze w porcji:
Smacznego!
Jakie urocze zdjęcia! Tarta prezentuje się pysznie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Zjadłabym kawałek
Usuńpiękna tarta !! jest jabłko, jest cynamon - już ją uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia ;) Tarta wygląda jak z restauracji ;)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcie :) świetny pomysł na ozdobę z serduszkiem.
OdpowiedzUsuńOj tak tak jabłko i cynamon coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńTa tarta aż krzyczy "zjedz mnie" :) Mmm musi być pycha. Przepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńTa tarta prezentuje się idealnie, hm naprawdę kusisz! :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńale urocze zdjęcia, to cynamonowe serce jest fantastyczne :) chętnie skusiłabym się na kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńale kusisz, nienawidzę Cię! <3
OdpowiedzUsuńale to jest zdrowy przepis :)
Usuńoo kurcze! podoba mi się!!:
OdpowiedzUsuńnie ma masła!:) lubię masło w tarcie...ale czas powoli powiedzieć temu tymczasowe NIE!
wiec mam nadzieje ze przepis na spód wykorzystam właśnie Twój! :)
podoba mi się tematyka bloga! moje klimaty!
Jaki zdrowy smakołyk!!
OdpowiedzUsuńMmm, musiała pachnieć wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) I jeszcze tak wspaniale wygląda :) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Kusisz tym serduszkiem, mojemu synkowi bardzo się spodobało na talerzu serduszko:)
OdpowiedzUsuńAaaaa! Mam akurat takie miękkie, słodkie jabłka - będą idealne! Robię dzisiaj ♥
OdpowiedzUsuńPaulinko! (Mogę tak się do ciebie zwracać? :)) Jakie masz wymiary foremki?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) jeśli tylko tak chcesz to nie ma sprawy. średnica 31cm (ale strasznie naciągałam ciasto bo troszkę mało mi go było :))
Usuńtarta już stygnie! wszystko wyszło świetnie ;) domownikom już ślinka cieknie ;)
UsuńChcę choć troszkę Twoich umiejętności! ;D wygląda straasznie apetycznie.
OdpowiedzUsuńNie lubię cynamonu. Ale ta tarta jest zjawiskowa! I zjadłabym ją nawet z cynamonem ;)
OdpowiedzUsuńtarta palce lizać, lubię dużo jabłek, a widelczyki cudne
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na nietuczące i zdrowe łakocie. Z przyjemnością wypróbuję w najbliższym czasie tę tartę.
OdpowiedzUsuńI kto powiedział , że słodkości muszą być zawsze tylko niezdrowe ? :):)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis ...
pozdrawiam serdecznie...
Mega! Już czuję ten smak na podniebieniu :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis. Jest bardzo smaczna, wieczorem zostały tylko okruszyny:)
OdpowiedzUsuńPolecam tę tartę, jest bardzo smaczna. Mój ojciec, który jest z reguły miłośnikiem tłustych ciast francuskich oszalał na punkcie tego wypieku. :) Polecam wszystkim zwolennikom zdrowego odżywiania i nie tylko! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam ją robić i wyciągnęłam z piekarnika. Powiedz czy ona musi trochę naciągnąć, bo taka sucha mi się wydaje? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam ją robić i wyciągnęłam z piekarnika. Powiedz czy ona musi trochę naciągnąć, bo taka sucha mi się wydaje? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń