Rok temu w moim domu pojawiła się maszyna do pieczenia chleba. Wystarczy wrzucić do niej odpowiednie składniki, nastawić a potem wyjąć cieplutki, pachnący i chrupki chleb. Od kiedy ją mam prawie w ogóle nie kupuję chleba. Bardzo często korzystam z mieszanek (za 4,99zł) zakupionych w Lildu, z której wychodzą 2 chleby. Tym razem właśnie z takiej skorzystałam, jednak dodałam coś od siebie - siemie lniane, które bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Do jego pozytywnych działań należą między innymi: łagodzenie podrażnień przewodu pokarmowego, zapobieganie zaparciom, obniżanie poziomu cholesterolu, dostarczanie cynku.
Z mieszanek mogą skorzystać także osoby, które nie posiadają takiej maszyny. Wystarczy wymieszać składniki, umieścić ciasto w brytwance i upiec w piekarniku.
500g mieszanki chlebowej
350 ml letniej wody
2 garści nasion lnu
garść nasion słonecznika
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło,jeśli pozostawisz po sobie ślad. Ja również na pewno wpadnę do Ciebie.